woensdag 27 februari 2013


STEP UP on SECOND

We zijn te gast bij Step Up on Second, een appartementencomplex in Santa Monica voor mensen met ernstige en langdurige psychiatrische problematiek. We worden rondgeleid door Barbara Bloom. Zij vertelt ons dat Step Up on Second hulp, hoop en een (t)huis biedt aan mensen met ernstige en langdurige psychiatrische aandoeningen en jong volwassenen die trauma’s hebben opgelopen en voor wie het gevaar dreigt dat ze psychiatrische aandoening ontwikkelingen. Hun strategie luidt als volgt:

Help: het bieden van onderwijs (met ondersteuning), rehabilitatie en gezondheidszorg. Het creëren van mogelijkheden op sociaal gebied en op het gebied van arbeid die herstel, zelfredzaamheid en integratie in de gemeente ondersteunen.
Hope: het bieden van preventieve, proactieve maatregelen, belangenbehartiging en het bevorderen van maatschappelijk bewustzijn gericht op kwesties rond geestelijke gezondheid in relatie tot de maatschappij. 
Home: het bieden van permanent, begeleid wonen om dakloosheid te voorkomen. Step Up werkt vanuit het housing first model.

Step Up on Second is opgericht in 1984 door Susan Dempsay, een moeder wiens zoon worstelde met psychiatrische problematiek. Zij vond geen passende hulp voor haar zoon en voelde zich genoodzaakt zelf een organisatie te starten. De organisatie is gebaseerd op haar visie waarin een ondersteunende omgeving met productieve activiteiten zoals kunsttherapie, training voor werk(vaardigheden) en draagkrachtversterking belangrijk zijn. Tijdens maandelijkse bijeenkomsten wordt ook steun geboden aan familieleden. Momenteel bedient Step Up rond de 1800 personen (die zij members noemen) en zijn er ongeveer 85 units voor permanent begeleid wonen op verschillende plekken in de stad. 

Het tweede deel van de rondleiding doet Debby (“Gigles”). Zij is de coördinator van de groep peer specialists. Naast het ondersteunen van de ervaringswerkers is Debby zelf ook werkzaam als peer advocate en peer specialist en werkt dan ook dagelijks met members van Step Up. Debby vindt een goede en eerlijke werkwijze hierbij erg belangrijk. Uit ervaring weet ze hoe belangrijk het is dat je respectvol en vriendelijk wordt behandeld. Ze is zelf een tijd dakloos geweest op Skid Row (zie onze eerdere blog over Skid Row), heeft geworsteld met depressies en is mensen die heel dicht bij haar stonden verloren. In het contact met members zet ze haar eigen ervaringen vaak in. Ze gaat met hen in gesprek op basis van die – vaak gedeelde – ervaringen. Ze hoeft niet precies hetzelfde te hebben meegemaakt, maar ze geeft dikwijls aan dat ze de pijn herkent, omdat ze die zelf ook heeft gevoeld. Volgens Debby is bejegening een van de belangrijkste vaardigheden in dit werk. Je moet mensen echt kennen om te weten welke bejegening bij hen aansluit. Ze kent dan ook de namen van alle bezoekers en bewoners van Step Up. Verder legt ze uit hoe belangrijk compassie is: heb een goed hart wanneer je aan dit werk begint. Heb een positieve attitude, zodat de bezoekers en bewoners zich niet beoordeeld voelen wanneer ze naar je toekomen, laat hen zich welkom voelen.

Het was een interessante middag waarbij we een aantal van de members hebben bezocht, peer specialists en reguliere professionals gesproken en programma’s bezichtigd zoals de catering en de cafetaria. Een bijzonder bezoek!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten