dinsdag 29 januari 2013

Why don't you work with them one on one? - 826 Valencia

Onze laatste bezoek in San Francisco is aan 826 Valencia, een piratenwinkel, uitgeverij en bijlescentum in één. Het is in 2002 geopend door Dave Eggers, auteur van o.a.  A Heartbreaking Work of Staggering Genius en What Is the What: The Autobiography of Valentino Achak Deng. Het is ontstaan uit zorg over het gebrek aan persoonlijke aandacht voor leerlingen in het lager en middelbaar onderwijs, en zeker voor hen in een kwetsbare positie. Daarom heeft hij het initiatief genomen om vrijwilligers die een passie hebben voor taal één op één  koppelen aan deze kinderen. Hij deed dit vanuit de overtuiging dat taal een drijvende kracht is voor een verlicht leven en cruciaal is voor schoolsucces. Het beheersen van taal als vehikel voor empowerment.
 
Het pand waar Dave Eggers en zijn groep introkken, nummer 826 op Valencia Street in San Francisco, had een handelsbestemming, ze moesten dus een winkel beginnen. Omdat het interieur iets weg had van de binnenkant van een zeilschip werd het een piratenwinkel. Dit bleek een gouden greep. Niet alleen trok het kinderen, het bleek winstgevend, waarmee het werk van de stichting vergemakkelijkt werd (lees hier een uitgebreide ontstaansgeschiedenis).

Door de winkel heen hangen teksten, waaronder een lijst met suggesties voor 'Practical joking with pirates: Move the x three feet from the spot. 'Tattoo with disappearing ink. Tie his laces to the anchor.  Een andere bevat 'Goals for the voyage: Plunder, meet new people, learn valuable new skilss'. De inrichting ziet eruit als iets wat je in de Efteling verwacht, niet in een bijlescentrum. Overal laatjes die open kunnen met onzin erin en een uitgebreid assortiment aan ooglapjes, zwart voor werkdagen en gekleurd voor feestelijke gelegenheden. Vanuit de winkel kijk je door naar het bijlescentrum, waar op dat moment een groep nieuwe vrijwilligers een introductiebijeenkomst heeft. 

Op dit moment heeft 826 Valenca circa 1700 vrijwilligers en werken zij met circa 6000 leerlingen. Ondertussen bestaat het project zolang dat zich nu vrijwilligers melden die eerst leerling waren, daarna hun studie hebben afgerond en nu iets terug willen doen voor andere leerlingen. In het gebouw is ook een uitgever gevestigd, Mc Sweeney's genaamd, die boeken gemaakt door leerlingen uitgeeft, maar waarvan de medewerkers ook zij aan zij met de leerlingen werken, wat blijkbaar wederzijds inspirerend werkt. Ondertussen zijn er landelijk soortgelijke projecten opgezet. Samen bereiken zij 22.000 kinderen.elk met hun eigen thema:   
Kinderen zijn meestal niet de focus van het werk wat wij doen, maar deze gedachte is makkelijk te vertalen naar andere groepen. PEERS, waar we afgelopen week waren, heeft bijvoorbeeld een Speakersbureau, waar mensen tips en trucs krijgen om beter hun verhaal te vertellen, zodat daarmee beter voor hun belangen op kunnen komen.  In Amsterdam is schrijfclub de Kantlijn actief, die mensen van de straat aanmoedigt hun verhalen op te schrijven. In Eindhoven is vorig najaar het project Straatmonologen van start gegaan (zie ook). In Amsterdam zijn we ook met een aantal partijen, waaronder de Verhalenman, bezig met het voorbereiden van een cursus verhalen van de straat. Het werk van 826 Valencia is daarbij zonder meer een inspiratie.

Dave Egger's kregen enkele jaren geleden een TED prijs voor dit project. Naar aanleiding daarvan is hij gevraagd om een TED-lezing te geven en die af te sluiten met een wens. Deze inspirerende video beschrijft het ontstaan en de werking van het project en de grote toegevoegde waarde die dit heeft. Zijn oproep is dan ook om 1000 meer van dit soort projecten te openen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten