dinsdag 15 januari 2013

Bringing hope to the mind - Fountain House

Ons laatste bezoek in New York was aan het Fountain House, waar mensen met een achtergrond in de psychiatrie gemeenschappelijk activiteiten kunnen ontwikkelen en ondernemen. Dit is ooit opgezet door mensen met eigen ervaring (in de jaren veertig), omdat zij dit misten in de stad. De kern is dat zij werken vanuit de kracht van de gemeenschap, als bron voor herstel en kwaliteit van leven. Dit is ondertussen een internationaal bekend concept, volgens Wikipedia zijn er 400 van dit soort huizen wereldwijd. In Nederland is bijvoorbeeld de Waterheuvel hierop gebaseerd, maar ook SCIP en de Stadsbrug. Het concept is ook wel bekend als Clubhouse (zie ook de Nederlandse versie).
Door onzekerheden in het programma hebben we niet van te voren een afspraak gemaakt. Uiteindelijk hebben we gelukkig tijd en kunnen we het Fountain House toch bezoeken. We lopen er bijna voorbij, aan de buitenkant ziet het eruit als luxe herenpand of een advocatenkantoor. Ook de binnenkant ziet er prachtig uit, met een ontvangstruimte, een receptie en een prachtig trappenhuis. Omdat we geen afspraak hadden kunnen we helaas geen rondleiding kregen, maar gelukkig hebben ze een korte walk-through online gezet. 
   
We worden te woord gestaan door Denise. Tussen korte en langere gesprekken met voorbijlopende mensen door verteld zij ons over het huis. Zij werkt als gastvrouw en eerste contactpersoon voor nieuwe (aspirant-) leden. Zij is deeltijd-student sociaal werk, aan Hunter College, waar we gister waren. Binnen het Fountain House werken enkele tientallen mensen, grotendeels met een sociaal werk achtergrond. Een enkeling was vroeger lid van het Fountain House en is doorgegroeid. Expliciet peer workers hebben ze niet.

Op dit moment hebben zij 400 actieve leden en ruim 17.000 passieve leden. Iedereen die ooit lid was, blijft in principe lid, ook als ze andere dingen gaan doen. Leden kunnen deelnemen aan activiteiten die aangeboden worden, of zelf activiteiten opzetten. Sommige activiteiten fungeren als opstap naar de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door te oefenen met arbeidsvaardigheden, anderen zijn meer gericht op zinvolle dagbesteding zonder achterliggend doel. Elke activiteit begint en eindigt met een gemeenschappelijk gesprek tussen deelnemers en organisatoren van de activiteit om te plannen en evalueren. Hier kunnen deelnemers ook zelf invloed uit oefenen op de gang van zaken. Daarnaast is er een organisatiebreed leden-overleg waar gezamenlijk gesproken en besloten word over de gang van zaken. Naast de activiteiten biedt het Fountain House ook aanvullende zaken, als huisvesting, ondersteuning en outreach work.De organisatie wordt gefinancierd door grants, subsidies en fondsen. Via de raad van toezicht wordt veel aan inzameling gedaan.

Ons bezoek was te kort en te oppervlakkig om een goede indruk te krijgen, maar opvallend is dat voor een organisatie die zich er op richt bij te dragen aan de empowerment van bezoekers, de rol van sociaal werkers nog een grote is. Het werken met peers lijkt nog niet echt van de grond te komen en onduidelijk is ook hoeveel van de activiteiten door bewoners zelf opgezet en uitgevoerd worden. Tegelijkertijd zal voor veel mensen het Fountain House een belangrijke aanjager voor het herstel zijn geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten