dinsdag 29 maart 2016

Afronding onderzoek naar zelfbeheer

Op basis van zes jaar onderzoek naar zelfbeheer is het onderzoeksrapport ‘Tussen zelf en samen’ en de handreiking ‘Samen doen we het zelf’ geschreven’. Op 11 december 2015 hebben wij als onderzoeksgroep samen met een aantal betrokkenen deze producten in concept besproken. Je Eigen Stek (JES), Zorghotel Pitstop en Nachtopvang Uit Noodzaak Nijmegen (NuNN) waren vertegenwoordigd. We hebben de belangrijkste kernkwesties, conclusies en discussiepunten gepresenteerd en besproken. Een gezamenlijke uitdaging voor de voorzieningen is: hoe neem je deelnemers mee in het collectieve zelfbeheer? De discussies en praktische suggesties zijn meegenomen in het definitieve onderzoeksrapport en de handreiking.

De definitieve producten zijn gepresenteerd tijdens de workshop over zelfbeheer op het slotsymposium van de Wmo-werkplaats, ‘Op weg naar een participatiesamenleving’. Met gastsprekers vanuit het Herstelbureau van HVO-Querido, de Kandidatenmarkt, JES en de lector Culturele en sociale dynamiek, gaat het vooral om hoe burgers (al dan niet in een kwetsbare positie) samenwerken. Opvallend genoeg blijken zelfhulpgroepen, zelforganisaties in de wijk, arbeidsparticipatie vanuit netwerken en zelfbeheerde residentiële voorzieningen in de geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke opvang veel dezelfde principes te delen. Genoemd zijn onder meer het belang van wederkerigheid, gezamenlijk leren, ontregelen, beginnen bij wat goed gaat, kansen creëren en successen vieren.
Met deze verbreding van de principes van zelfbeheer komt een eind aan dit lopend onderzoek naar zelfbeheer. We willen iedereen bedanken die de afgelopen jaren meegewerkt heeft aan het onderzoek naar zelfbeheer. De projectleider van het zelfbeheer onderzoek, Max Huber, gaat werken aan een proefschrift over zelfbeheer.

In de verdere ontwikkeling van zelfbeheer zal ook gekeken worden hoe de Wmo-werkplaats en het platform Zelfbeheer samen kunnen werken aan laagdrempelige deskundigheidsbevordering voor deelnemers en ervaringswerkers, zodat ook zij gebruik kunnen maken van de geleerde lessen tot nu toe.

Voor de presentatie van het onderzoek, publicaties, websites en films:
- Presentatie onderzoeksrapport december 2015
- Huber, M.A. (2016). Tussen Zelf en Samen. Zelfbeheer in de residentiële maatschappelijke opvang en geestelijke gezondheidszorg. Met bijdragen van: M.E. Passavanti, L.E. Remmelink, H. Kowalk, L. Desain, & M. Stam. Hogeschool van Amsterdam
- Passavanti, M. E., Huber, M. A., Zuithof, M., L. E. Remmelink, Desain, L., Lochtenberg, M., & Kowalk, H. (2016). Samen doen we het zelf. Handreiking zelfbeheer in de residentiële maatschappelijke opvang en geestelijke gezondheidszorg.Hogeschool van Amsterdam.
-Film JES
- Huber, M. A. (2016). Doing it alone together: Core issues in dutch self-managed residential programs. Mad in America.(ook verschenen op de site van peerrespite.net)
- Wmo werkplaats Amsterdam
- Verslag slotsymposium

Geen opmerkingen:

Een reactie posten